Te gast bij de rioolwaterzuivering

7 juli 2023 – Op uitnodiging van onze mede-mogelijk-maker ‘Waterschap de Dommel’, werden wij in de gelegenheid gesteld om een kijkje te komen nemen bij hun rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Eindhoven.

Onze vrijwilligers hebben afgelopen juli deze mooie en unieke installatie bezocht. Sander Broers, onze contactpersoon en werkzaam bij de RWZI, leidde “ALS het licht uit gaat” bij uitzondering rond over het terrein. Hoewel ik vaker bij hen ben geweest, was ik door zijn uitleg weer onder de indruk, hoe groot het daar is en hoeveel vuil water daar binnen stroomt en na zuivering weer schoon de Dommel instroomt. 
Tijdens de opbouw van ons parcours, wat de mensen van Waterschap de Dommel voor een groot deel ter plaatste voor ons doen, was ik al meermalen verrast over wat ons vuile rioolwater allemaal ondergaat, vóórdat het weer schoon genoeg is om terug de Dommel in te stromen. 
Door de heldere uitleg van Sander is het zuiveringsproces nog indrukwekkender. De dag dat we er waren was het één van de heetste dagen van het jaar en toch stonk het nauwelijks; iets wat wij zeker niet verwacht hadden. Eindhoven heeft een van de grootste – en zeker niet de minste – en modernste rioolwaterzuiveringsinstallaties van Nederland. Deze werkt voor een groot deel van Brabant. Je hebt geen idee hoeveel afval en vuil op heel slimme wijze uit ons afvalwater wordt gezuiverd. 

Wanneer je in oktober weer over dit zeer bijzondere terrein fietst, kan het zomaar zijn dat jouw ontlasting of afwaswater er tegelijk is met jou en dat het ‘even’ later weer schoon richting onze feesttent in Bokt stroomt.

Water is een rode draad in onze tocht: de tocht gaat namelijk nogal wat keer langs of óver de Dommel. Het is mooi hoe de betrokken mensen van de rioolwaterzuivering ons evenement zo’n warm hart toe dragen. Daar zijn we, behalve trots, ook vooral heel blij mee. Zonder mensen als Sander en zijn collega’s kunnen we onze MTB-avondtocht niet organiseren. Een oprecht dankjewel aan jullie allemaal!

Driek Verdonk, namens organisatie “ALS het licht uit gaat” , 7 juli 2023