28 oktober 2017

Impressiefilmpje door deelnemer Dennis van den Reek

Dennis filmde de tweede editie wederom perfect. In enkele minuten geeft hij weer: modder, hindernissen, amusement, nattigheid en muziek.

Directeur ALS Nederland op de ATB

Eind 2016 werd ik benaderd door Ben Beckman van Stichting Ledro4life om op 5 mei tijdens het eerste lustrum aanwezig te zijn in Italië op hun evenement. Voor een relatief kleine stichting die wel heel veel geld inzamelt voor ALS, was ik het vanuit mijn functie ‘verplicht’ om deze uitnodiging aan te nemen en af te reizen naar het dorpje Pieve di Ledro ten westen van het Gardameer.

Hoewel mountainbiken voor mij helemaal nieuw was, ging ik deze sportieve uitdaging – als algemeen directeur van Stichting ALS Nederland- in Italië graag aan. Op vrijdag 5 mei ging ik, gewapend met een gehuurde mountainbike, de berg op. De rit had een klim van meer dan 1000 hoogtemeters en een totale lengte van 48 kilometer. Om half tien startten eerst een veertigtal wandelaars. Tientallen minuten later startte ik met zo’n kleine dertig mountainbikers. De fraai uitgepijlde route leidde ons door het prachtige landschap van de uitlopers van de Dolomieten.
Halverwege deze klim fietste ik een deel samen met Driek Verdonk. Hij vertelde mij over zijn initiatief, ‘De tweede editie ATB avondtocht voor ALS in Eindhoven’. Hij vroeg mij onder andere een artikel te schrijven voor hun website ‘ALS het licht uit gaat’ over mijn ervaring in Italië.

Behalve dat ik het fietsen zeer vermoeiend vond, genoot ik van het mooie landschap en vergezichten in Noord Italië. Verder kan ik alleen maar veel lof uitspreken voor de organisatie en de deelnemers van dit Italiaanse event. Tijdens mijn verblijf proefde ik een geweldige saamhorigheid binnen een gemêleerde groep van jong tot oud. Ook bijzonder vond ik het dat, speciaal voor het vijfjarig jubileum, voor een aantal ALS patiënten mét verzorgers uit Nederland een vakantie in Italië was geregeld. En vervolgens onthaalden deze mensen ons enthousiast bij de finish na het volbrengen van de tocht. Mijn spieren deden behoorlijk pijn, maar ik wist dat dit na een paar dagen over zou zijn. Voor de patiënten die lijden aan de ziekte ALS is dit helaas niet meer het geval.

Nadat de laatste medaille was omgehangen na het volbrengen van de wandel- en ATB tocht, werd het tot dan toe opgehaalde bedrag bekend gemaakt. Op een paar centen na was dat € 64.000. En om dit te vieren, sloten we de dag feestelijk af met Italiaanse lekkernijen en muziek. Al bij al een pracht initiatief van mensen die de strijd tegen ALS een warm hart toe dragen.

Ik hoop van harte dat het op 28 oktober in Eindhoven ook zo’n geslaagd evenement zal zijn. En dat het aantal deelnemers van 170 personen van vorig jaar ver overschreden zal worden!

Veel plezier toegewenst namens Stichting ALS Nederland.
Gorrit-Jan Blonk |Algemeen directeur Stichting ALS Nederland

Editie 2017 bracht € 3.799,50 op

299 deelnemers die ondanks het weer veel lol hadden

De tweede editie van “ALS het licht uit gaat” 2017 was een succes. Alles kon je verwachten tijdens deze tocht en sommige dingen kun je niet voorkomen. Letterlijk door weer en wind startten 299 deelnemers een amusante rit. Niemand klaagde er over, dat er hier en daar een bordje iets de andere kant op stond door de harde wind. Het schuimbad bleef leeg omdat de brandweer het drukker had met andere calamiteiten. En voor sommigen waren de hindernissen misschien te glad door de modder. Net voor het einde kreeg je een borrel van “de dood van Pierlala” maar enkele hebben hem niet in de ogen kunnen kijken.

Toch kwam iedereen “van top tot teen onder de modder” met een vette lach de trap op van de atletiekbaan om de welverdiende hamburger te scoren en nog een biertje te drinken. Een avond waar sport, plezier en ook aandacht voor de strijd tegen ALS een hele mooie combinatie is geweest.
Bedankt voor jullie komst, en kijk voor alle foto’s die er gemaakt zijn op de site van Connie Sinteur, daar sponsor je ons nog steeds mee. Foto’s van 2017 zijn tot 22 oktober 2018 te bestellen.

De organisatie

Jan ontvangt symbolische cheque

Eind juli 2018 ontving Jan Zuring uit handen van Driek Verdonk een symbolische cheque ter waarde van € 3799,50. Dit bedrag is de opbrengst van de Atb avondtocht “ALS het licht uit gaat” editie 2017. Dit bedrag komt volledig ten goede aan de stichting Ledro4life, een stichting die ALS projecten financieel ondersteunt.

Op het moment van de overhandiging zat Jan naar de Tour de France te kijken. Hij zette de tv graag uit om tijd te maken voor de reden van mijn bezoek. Jan is niet alleen een echte prater, maar ook een niet onverdienstelijke schrijver. Hij heeft drie boeken geschreven, waarvan de gedichtenbundel “Als het licht uit gaat” inmiddels is uitgegeven. Van deze bundel zijn er inmiddels al meer dan 1000 verkocht. Het resterende deel van de oplage (ruim 800 stuks) heeft hij beschikbaar gesteld om te verkopen. Daardoor kunnen wij het sponsorgeld van 2018 vergroten. De verkoopprijs is € 10 exclusief porto. De opbrengst gaat volledig naar onze organisatie “ALS het licht uit gaat”.

De bundel telt 40 korte gedichten en is een mengeling van leuke, ontroerende, originele teksten en onverwachte overpeinzingen over alledaagse en grote dingen. De inhoud is komisch met hier en daar een scherp randje, geschreven door een ras optimist.

Wij zijn Jan erg dankbaar voor zijn gift. Jan Zuring is voor ons een levend voorbeeld hoe hard geld voor onderzoek naar ALS nodig is. Jan is ook het levende bewijs dat er – wanneer deze slopende ziekte jou treft – toch ook nog veel van het leven te genieten valt!

Helaas door velen niet gezien

Door verplaatste pijlen hebben maar slechts enkele deelnemers deze mensen horen spelen vandaar nu nog even het filmpje. Het klonk zeker erg mooi, maar helaas weinig publiek.

Helaas ben ik niet overal gekomen, soms een klein beetje verkeerd gereden. Miste onder andere de muzikanten op het Lunetterrein.
Daisy van de Vall

Ik ben hier ook niet geweest niet ervan bewust dat ik ergens een afslag heb gemist.
Marianne Zwart

Je hebt zo wel eens van die dagen, dat het net op een wat ongelukkig tijdstip begint te regenen.
Dit was er een mooi voorbeeld van! 😉
Desalniettemin heb ik me prima vermaakt langs het parcours van #Alshetlichtuitgaat Veel regen, veel vrolijke mensen, wonderlijk hoe dat werkt bij zo’n tocht in het donker. Iedereen wordt nat en smerig, niemand vindt het erg.
Het gros rijdt verkeerd, de kas met fruit in de maak wordt zelfs door maar twee fietsers gevonden. Al wachtende bij de IJzeren man zien we de fietsers op een gegeven moment ook van beide kanten naderen, iets wat toch ook bepaald niet de bedoeling was…
Kortom, never a dull moment!
Connie Sinteur

Fietsen voor ALS

Van John van der Kruijssen ontvingen we dit bericht, hij was dit jaar voor het eerst op zijn ATB voor ALS gaan fietsen.

In Valle Di Ledro in Italië is dit jaar op 5 mei 2017 voor de vijfde keer een fiets- en wandeltocht voor onderzoek naar ALS (spierziekte) georganiseerd. De organisatie hiervan wordt verzorgd door Ledro4life.

We hadden dit jaar prachtig weer: dat was maar goed ook, want het was een pittige tocht voor de meeste deelnemers.
De tocht was mooi met diverse uitdagingen waaronder een klim van 10 kilometer van de Panici en totaal meer dan 1700 hoogte meters.
Er zaten uiteenlopende stijgingspercentages tussen, maar het mooie uitzicht op de top van de berg deed de zware klim snel vergeten.

De afdalingen en de rest van de tocht zaten vol stijle singel tracks en mooie uitzichten. Na de tocht genoten we van een lekker drankje, heerlijke pasta en – voor wie wilde – een massage.
Het duurde nog lang voor het weer stil was……

De tocht was een prachtige ervaring en we hopen dat volgend jaar nog meer deelnemers zich zullen inschrijven.
We hebben een mooi resultaat behaald: het bedrag dat er opgehaald is groter dan vorig jaar. In totaal werd € 63.999,61 bij elkaar gewandeld en gefietst.

Wie weet tot volgend jaar?!

De tocht 2017

De tocht 2017 werd mede een succes door professionelere aanpak van onze PR. Sponsoren maakten diverse reclame-uitingen mogelijk. Minflyers werden bekostigd door de Velosoof. Punt Scherp drukte voor een sterk gereduceerde prijs de posters. 2500 bierviltjes werden gratis geleverd door Bierviltjes.nl. Heerings2wielers betaalde de reclame aan de achterkant van de viltjes. King Cycle leverde de polsbandjes en gaf een financiële bijdrage. De Sticker Company leverde 25 maal autobelettering, waardoor we erg opvielen. Gemeente Eindhoven plaatste tweemaal 8 dagen op 12 billboards 24 uur onze reclame-uiting aan de invalswegen van Eindhoven.
Een anonieme sponsor verzorgde twee banners van maar liefst 1 bij 5 meter, die bij divers toertochten werden opgehangen. Fietsbordjes waren niet bestand tegen de sterke wind tijdens de tocht. Deze werden spontaan geleverd door de Sticker Company, maar een gegeven paard……

Gulbergen24 in het licht

Tijdens Gulbergen24 op 23 en 24 september 2017 te Nuenen proberen 16 man/vrouw van W-ATB-team Eindhoven, verdeeld over twee teams, weer zoveel mogelijk PR te maken voor het daarop volgende ATB evenement “ALS het licht uit gaat” op 28 oktober. Er zullen posters worden opgehangen. De organisatie zal gevraagd worden of zij weer een flyer over deze avondtocht in de goodiebag, die ieder jaar uitgereikt wordt aan de deelnemers, willen stoppen.
Met als doel om op 28 oktober zoveel mogelijk inschrijvingen te kunnen realiseren. Hoe meer inschrijvingen hoe meer sponsorgeld we ophalen voor de bestrijding van ALS.

De route op zich heel mooi uitgezet langs mooie locaties gereden en leuke verassingen onderweg. Maar de bewegwijzering kon idd vooral de laatste 15 km beter.
Willem Habraken

Het was goed soppig gisterenavond. Ook in een slootje gekukeld ergens bij Tongelre en iets in schouder gebroken. Toch maar gewoon doorgefietst en een blond biertje gepakt. Toch een leuke tocht. Volgende keer toch een sterkere lamp meenemen. Slootje lag wat verdekt.
Jeroen Hensen