ALS de muziek stopt

Maart 2023 – George Kooymans richtte in 1961 samen met zijn buurjongen Rinus Gerritsen een band op met een naam die al bestond. Zij waren toen dertien en vijftien jaar oud. In de jaren erna versterkten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk de rockband die vanaf 1969 Golden Earring heet.

De medeoprichter van Golden Earring ervaart nu helaas de slopende effecten van de spierziekte ALS die hem anderhalf jaar geleden trof. Zoals hij zegt ‘muziek was mijn leven, dat wordt me ontnomen’. Gitaar spelen lukt niet meer, de spieren gaan sneller achteruit dan hij dacht. Zingen lukt af en toe nog wel. Naar zijn gitaren kijkt hij alleen nog maar.

Bij dit soort rotziektes wordt altijd gezegd: alles wat je nog wel kunt, is meegenomen. Pluk de dag. Dat probeert hij en dat valt af en toe niet mee, maar het gaat. Er zijn zeker downmomenten maar daartegenover staan de bezoeken van zoon, dochter en de drie kleinkinderen, de vrienden die hij ziet en af en toe gaan zij uit eten in het dorp. Hij woont inmiddels in België omringd door de natuur.
Ook komt hij nog wel in Amsterdam, Den Haag of andere plekken in Nederland. Dat wordt steeds vermoeiender, maar hij vindt het ook leuk om dit te blijven doen. 

Hij vindt dat hij terugkijkend op zijn leven, een prachtig bestaan had. Dat is weinig mensen gegeven, zo ziet hij het.
Met het einde van zijn leven houdt hij zich nog niet bezig.

Bron: © ANP/Anneke Janssen-maart 2023